Kilo Neden Alınır?
Neden kilo alınır? Sorusunun açıkçası birçok yanıtı var. Bazen birey kendi hatalarından bazen de elinde olmayan nedenlerden ötürü kilo alabiliyor. Doğru olmayan beslenme alışkanlıkları, yanlış uygulanan diyetler, çevresel etkenler, yaş, genetik faktörler, psikolojik eğilimler, hormonsal etkenler ve hastalıklar gibi birçok sebeplerden dolayı kilo alınabilir. Bazılarının yaptığı yanlış diyetler sonucunda kilo alması oldukça olasıdır. Diyet demek az yemek değildir. Toplumda maalesef böyle bir algı mevcuttur. Diyette öncelik olarak sağlıklı beslenmek gelir az yemek değil. Gün içerisinde alınan kalori yaktığımızı geçersen kilo almanıza neden olur. Çalışma koşulları, uzun süreler oturarak masa başı çalışmak, yakın yerlere bile araba ile gitmek gibi etkenler hareket etmemize engel oluyor.
Hamburger Patates Kızartması Pizza
Fast food ve aşırı kalorili yemek alışkanlığı, şekerli içecekler gibi faktörler hayatımızdaysa kilo almanız gayet doğaldır. Beslenme alışkanlıkları bireye özeldir. Öğün sıklığı, sayısı kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Başkalarının düzeni size uymayacağı için başka kişilerin düzenini feyz alıp uygulamak her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Bu nedenle beslenme programları kişiye özel olmalıdır. Öte yandan gece yemek yeme alışkanlığı, bilgisayar, televizyon karşısında aşırı kalorili yiyecekler yenmesi de kilo almanıza neden olur. Zaman zaman yaşanan psikolojik bunalımlar çok yemek yeme konusunda size zarar verebilir. Bazıları mutsuzken çok yer bazıları da heyecanlı ve mutluyken çok yer yine kişiden kişiye değişkenlik gösterir.
Kilo Alımında Genetik Etkenler
Genetik etkenler, hastalıklar ve hormonsal faktörler de kilo almanıza neden olur. Araştırmalara göre çocuğun anne ve babası kilolu ise çocuğunda kilolu olma eğiliminin çok yüksek olduğunu gösteriyor. Kortizon, insülin, tiroit gibi birçok hormon kilo dengesinde etkilidir. Bu hormonların olumsuzlukları düzenli beslenme ile giderilebilir. Kadınlarda görünen menopoz durumu da kilo almada etkilidir.
Sandviç Sosisli Sandviç
Uyku Düzeninin Kiloya Etkisi
Metabolizmanın düzenli çalışmasında uyku düzeni çok etkilidir. Geç vakitlerde uyuma, gündüz geç saatlerde kalkma gibi durumlar metabolizmayı etkilemektedir. Gece geç yatan kişilerin yemek yeme eğilimi artmaktadır. Leptin ve ghrelin hormonları sadece vücut az uyuduğunda ortaya çıkar. Bu durumda iştah artışını durumunu arttırır.
Bütün bu olumsuzlukların üstesinden gelmek istiyorsanız sağlıklı ve düzenli bir beslenme programı hazırlayıp uyarak ve düzenli uyku ile kilo alımınızı durdurabilirsiniz.