Papatya Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Latince adı Matricaria Chamomilla olan papatyanın anavatanı Avrupa’dır. En kalabalık çiçek familyasındandır. Ülkemizde Mayıs ve Ağustos ayları arasında açar ve boyları 15 cm ile 60 cm arasında değişebilen bu bitki tek yıllıktır. Yaprakları narin yapıda ve çok parçalıdır. 12-20 arası beyaz yaprak bulundurabilir. Papatyalar döllenme zamanında yapraklarını aşağıya doğru indirirler ve döllenmeyi kolaylaştırırlar. Papatya bileşimi fenolik bileşikler, uçucu yağlar içerir. Kokusu kendine has özellik taşır. Papatyalara halk arasında saflık ve masumiyet güzelliği atfedilmiştir. Papatyalar mayıs ve ağustos ayları arasında toplanarak kurtulabilir. Genelde papatyaları toplanması için kuru aylar tercih edilir. Toplanan papatyalar gölgede kurutulur. Alternatif tıp tedavilerinde sıklıkla kullanılan şifalı bir bitkidir. Aynı zamanda halk arasında da çok bilinen faydaları vardır.
Papatya Tarlası Saksıda Papatya Papatya Bahçesi
Papatyanın Faydaları Nelerdir?
Papatyanın kozmetikteki faydalarına bakılacak olursa, cildi sıkılaştırıcı etkisi vardır. Kuru papatya kaynatılıp soğutulduktan sonra bir pamuk yardımı ile soğuyan papatya suyu emdirilip gözler üzerine koyulup 5-10 dakika bekletilirse, gözlerdeki yorgunluğun alır aynı zamanda mor halkaları da azaltır. Ayrıca papatyanın kaynatıldıktan sonra suyu ile saçlar yıkanınca güneşle birlikte saç rengini açtığı da bilinmekte ve sıklıkla uygulanmaktadır. Papatya çayına gelince eskiden beri şifa kaynağı olarak bilinen bu çayın faydası çoktur. İlk olarak söylemek gerekirse sinüzit rahatsızlığı olanların kullanabilecekleri bir çay çeşididir. Papatyanın suyu kaynatılıp bir havlu yardımı ile hiç boşluk bırakmadan başı kapatarak kaptaki sıcak papatya suyunun buharı teneffüs edilirse sinüsleri gevşetir ve boşaltıcı etki yapar.
Papatya Çayı Papatya Çayı
Papatyanın Vücuda Faydaları Nelerdir?
Papatya çayının antidepresan etkisi vardır özellikle adet dönemlerinde kadınların tercih ettiği papatya çayı vücuda rahatlık verir. Soğuk algınlığı ve üst solunum yolları hastalıklarının tedavisinde faydalı olmaktadır. Mide ve bağırsak kasılmalarında, bağırsak enfeksiyonlarında, ağızda veya dişte bulunan iltihaplanmalarda kurutucu etki yapar. Aynı zamanda yaşlılıktan kaynaklanan egzamalara da çözüm olduğu bilinmektedir. Diş ağrılarında veya ağızda olan uçuklarda papatya çayı gargara olarak kullanılır. Safra kesesi, böbrek rahatsızlıklarına karşı da önlem olarak çay yapılarak içilmesi önerilir. Gaz sancılarını giderir ve regl dönemlerini düzene sokar. Halk arasında yapılan başka bir uygulama da ağrıyan bölgeye kaynatılan papatya suyu ile sıcak kompres yapmaktır. Özellikle kulak ağrılarında bu yöntem çok kullanılır. Papatya suyundan bir tampon hazırlanarak arayan bölgeye bastırılır ve bekletilir. Aynı zamanda bir dezenfektan özelliği de görür, açık yaraların yıkanarak, mikropların öldürmesini sağlar. Papatya suyunun aşırı yorgunluğa da iyi geldiği bilinmektedir. Sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi ile uykusuzluk problemine de çare olmaktadır.
Papatya Bahçesi Papatya Sepeti Testide Papatya
Papatya Çayının Yan Etkisi Var mıdır?
Diğer bitki çayları gibi papatya çayı daha fazla tüketilmediği sürece sağlığa zararlı olmaz. Herhangi bir alerji riski bulunmayan sağlıklı bireyler günde 1-2 fincan papatya çayı içebilirler. Eğer alerji riski gibi hassas durumları olanlar var ise bir hekime danışıp içebilirler. Papatya çayı fazla kullanıldığında oluşabilecek olası durumlar mide yanma hissi, bulantı, uyku hali gibi durumlarıdır.
Papatya Gebelik ve Emzirme Dönemlerinde Kullanılabilir mi?
Hamile kadınların içmesi tavsiye edilmez. Papatya çayı antioksidan olduğu için hamilelerin bu çaydan kötü etkilenebileceği unutulmamalıdır. Ancak aşırıya kaçmamak şartı ile yüz temizliğinde, tonik ve maske olarak kullanılabilir. Emziren annelerin kullanmasında sakınca yoktur. Hatta gaz giderici olduğundan sütle bebeğe geçeceğinden bebeği de rahat ettirecektir. Ancak yine de bitki çay olduğu için bir çocuk hekimine danışarak içilmesi daha uygun olur.
Kalp Papatya Papatya Sepeti
Papatya Suyu ile Cilt Maskesi ve Tonik Yapılır mı?
Taze toplanmış papatyalar ile cilt maskesi yapılabilir. Toplanmış papatyalar saplarından ayrılarak kaynatılabilir. Yeni toplanmış veya önceden kurutulmuş papatyaların kaynatılan suyu süzülüp soğutularak tonik veya maske yapımında kullanılabilir. Tonik olarak kullanılmak istenirse içine herhangi bir madde eklemeden buzdolabında bekletilerek yüze sürülebilir. Cilt tonunu düzelteceği gibi cildi yumuşacık yapacaktır. Akneye eğilimli yüz tipleri için kurutucu etki yapacaktır. Maske olarak hazırladığınız içeriklere çok sulandırmayacak şekilde papatya suyundan birkaç damla damlatmak yeterli olacaktır. Doğum sonrası oluşan veya uzun süreli güneşte kalma ile oluşan lekelenmelerde lekelerin yok edilmesine yardımcı olacaktır. Papatya, kullanım alanı çok geniş olan bir şifalı bitkidir. Papatyayı çay olarak tüketmek en kolay yöntemlerden biridir. Birçok faydası olan papatya evden eksik edilmemesi gereken şifalı bitkilerden biridir. Faydasını gördükçe her türlü uygulamaya katabileceğiniz papatya, eski insanların güzellik sırlarını da beraberinde günümüze taşıyor.